2024-04-25 16:50:00
Opel Grandland II.
Opel Grandland II.
Zdroj: Opel

FOTO: Kým Fronteru Opel scvrkol, Grandland zas nafúkol. SUV ponuka značky sa vyjasňuje

Opel predstavil novú generáciu modelu Grandland. Auto medzigeneračne výrazne narastie.

Nová Frontera nemá s tou pôvodnou spoločné vôbec nič, to je už pár týždňov jasné každému, kto nové SUVéčko s primárne elektrickým pohonom uvidel. Nie je ani veľká, ako sa nám Opel snažil vmasírovať do hláv tízingom pred uvedením auta - s dĺžkou 4,38 metra a použitou technikou len trošku pretŕča zo segmentu B podobne ako ďalší koncernoví kolegovia. Ani terén jej veľmi nebude šmakovať, ale to nevadí. Dnes už na teréne nezáleží takmer nikomu a meno akéhosi starého auta pre väčšinu zákazníkov aj tak nič neznamená. Ľudia chcú SUVéčka a ideálne také, ktoré na malej zastavanej ploche ponúkajú čo najviac priestoru, štýlu a technológií. A presne taká Frontera bude. Podobnú robotu robil aj model Crossland, ktorý Frontera v portfóliu Oplu nahradí.

Kým ale Crossland bol akýmsi praktickým alteregom Mokky a zároveň náhradou za malé MPV menom Meriva, Frontera sa od tejto trojice posunie ďalej. Postaví sa presne do stredu ponuky modelov SUV značky Opel. Najmenším bude Mokka, v strede Frontera a na vrchu Grandland.

Zdroj: Opel

Grandland dôkladne nadväzuje na svojho predchodcu a doslova začína tam, kde on končí. Nový Grandland bude väčší, najväčší v ponuke, bude prémiovejší a výrazne viac dizajnovo prepojený s ostatnými novými modelmi značky. Aj keď bude geneticky prepojený s modelmi sesterského Peugeotu - 3008 a 5008, rozmerovo nebude konkurovať ani jednému. Kým 3008-čka narastie na 4,54, 5008-čka bude v novej generácii s dĺžkou 4,79 m dominovať. Nový Grandland dostane solídnych 4650 mm, čo ho zaradí k modelom ako Ford Kuga. Model má o 179 mm väčšiu dĺžku ako predchodca. Stáť bude na sviežej platforme pre veľké autá menom STLA a bude stavaný primárne ako elektromobil s tým, že môže poskytnúť zákazníkom aj spaľovaciu príchuť.

Architektúra, ktorú na trh ako prvý privezie nový Peugeot 3008 umožňuje osadenie relatívne nízkej batérie s kapacitou až 98 kWh, čo vozidlu dodáva teoretický dojazd na úrovni 700 km podľa cyklu WLTP. Nové pohonné jednotky zamerané nielen na výkon, ale najmä na úsporu paliva, k tomu tepelné čerpadlo a dizajn hovoriaci jasnou rečou - toto nebude lacné, toto bude prémiové.

Zdroj: Opel

Grandland zároveň dostane najpokročilejšie technológie značky vrátane pixelových maticových svetiel Intelli-Lux HD s 50-tisíc svietiacimi segmentami. K tomu 16-palcový stredový displej infotainmentu a tradičná oplácka racionalita vyváženia ovládacích prvkov. K tomu vonkajšia maska Vizor a vnútorné poťahy z PET fliaš, asistenčné systémy, zaujímavá čiastočne priehľadná schránka Pixel Box a zopár ďalších praktických riešení. Do interiéru zatiaľ nevidíme, keď budeme, ozveme sa.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Opel

Komentáre k článku


Stream naživo