2024-04-30 18:35:00
Nová Cupra Leon 2024
Nová Cupra Leon 2024
Zdroj: Cupra

Cupra Leon a Cupra Formentor kompletne prepracované. Nové tváre, detaily i motory

Značka Cupra facelift svojich dvoch kľúčových modelov zobrala naozaj z gruntu.

Cupra Leon v oboch karosárskych verziách hatchback i kombi dostali pri facelifte novú tvár s profilom tzv. "žraločieho nosa." Nové sú svetlomety LED s funkciou matrix s trojuholníkovou svetelnou grafikou. Po novom svieti logo značky Cupra v páse zadných svetiel. Dostupné sú kolesá s rozmermi od 18 do 19 palcov, pribudli tiež dve nové matné farby s názvami Century Bronze Matt a Enceladus Grey Matt. V interiéri značka vymenila materiály s cieľom zvýšiť ekologickosť. Nájdete tam nové materiály z recyklovaných surovín, ekologicky spracované kože, no nájdete aj nové užívateľské rozhranie HMI s novým 12,9 palcovým dotykovým displejom s osvetlenými tlačidlami. Nový je audiosystém s názvom Sennheiser. Disponuje 12-timi reproduktormi. Systém má multikanálový zosilňovač s celkovým výkonom 390 W napájajúci sústavu 12 reproduktorov. Digitálny akustický procesor v zosilňovači využíva softvér AMBEO Concerto spoločnosti Sennheiser, ktorý zo stereofónneho záznamu extrahuje základné komponenty hudby, vrátane jednotlivých nástrojov a priestorovej informácie a z nich v kabíne vozidla vytvorí trojrozmerné ozvučenie. Leon tiež dostal vylepšenú bezdrôtovú nabíjačku na smartfóny s výkonom 15 W a to aj s chladením.

Cupra Leon Sportstourer VZ bude naďalej najvýkonnejším a najschopnejším variantom. Kombi dostane motor 2.0 TSI s výkonom 245 kW (333 k) s vylepšeným pohonom všetkých kolies s funkciou torque splitter a s drift módom. Hatchback si vystačí s motorom 2.0 TSI s výkonom 221 kW (300 k), ktorý aj prostredníctvom elektronicky ovládaného diferenciálu bude trhať výhradne prednými kolesami. Keď pozrieme na opačný koniec spektra, Cupra naďalej ponúka Leon a Leon Sportstourer i so slabšími motormi s výkonmi od 110 kW. 1.5 TSI kúpite aj so 6-stupňovým manuálom. eTSI - teda mild-hybrid dostanú obe karosérie. Opäť ide o 1.5 motor, ale s mild-hybridným štartér generátorom a automatickou dvojspojkou. TDI-čko taktiež nikam neodchádza a 110 kW si z dvojlitra píše aj Leon. eHybrid si našiel cestu do obch variánt karosérie a dostupné sú verzie s výkonom 150 alebo až 200 kW (272 k). Obe verzie majú 19,7 kWh batériu s dojazdom cez 100 km na nabitie a možnosťou nabíjať cez DC konektor s výkonom do 50 kW. AC-čko ponúkne vylepšených 11 kW. Kombi k tomu pridá aj 2.0 TSI s výkonom 150 kW (204 k) s DSG a 4Drive.

Za príplatok bude možné objednať nové brzdy Akebono. Zmenami prešiel tiež podvozok najostrejšej i ostatných verzií. Na prednej náprave sú u oboch verzií tlmičové vzpery McPherson so spodnými priečnymi ramenami a priečnym skrutným stabilizátorom, štandardné progresívne riadenie zabezpečuje maximálnu agilitu. Zadné kolesá majú viacprvkové závesy. Všetky kolesá sú odpružené vinutými pružinami, dostupné sú adaptívne tlmiče. Leon teda v ponuke Cupry už bude len s multilinkom rovnako ako Formentor.

Formentor ide s Leonom ruka v ruke ak ide o dizajn i nové technológie. Vzadu mal multilink už od základných motorov aj doteraz, no zmeny sa aj v jeho prípade týkajú motorizácií. 

Nový audiosystém, nové svetlá s matrix funkciou, nové brzdy pre vrcholné verzie, displej infotainmentu s vylepšeným prostredím a podsvietenými svetlami, nové materiály v kabíne, nové doplnky, vylepšené sedadlá, vylepšený podvozok. 

Formentor taktiež dostal nový vrcholný motor. Je ním štvorvalcový 2.0 TSI, ktorý je pre verziu VZ dostupný s výkonom 245 kW (333 k). O presun síl motora na kolesá sa stará výhradne dvojspojkový automat v kombinácii s 4Drive s funkciou torque splitter a teda aj s Drift módom. Brzdy Akebono má ako voliteľnú výbavu. Taktiež bude mať na palube dva nové eHybrid s EV dojazdom cez 100 km. Základom bude naďalej známa 1.5 TSI s manuálom, respektíve eTSI s dvojspojkou. V oboch prípadoch, i v prípade nafty je základný výkon 110 kW. 

Predná časť karosérie je rovnako ako pri modely Leon prepracovaná. Logo značky je teraz umiestnené na kapote, všimnúť si treba obrovské nasávacie otvory v spodnej časti masky, no tiež voliteľné svetlomety LED matrix s trojuholníkovými segmentmi, usporiadanými do trojuholníka.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Cupra

Komentáre k článku


Stream naživo